Gedurende afgelopen jaren zijn wij als basic-training toch stiekem al een ervaren club geworden voor wat betreft obstacle runs. Wat begon als een individuele run tijdens de eerste mudmasters op 6 oktober 2012 met maar 4.000 deelnemers in Haarlemmermeer en daarmee werd voor het eerst de obstacle running als nieuwe sport bij ons maar ook in heel Nederland op de kaart gezet. Nu vele runs verder zoals Strong viking, Stormloop, Iron viking, Stormbaas en andere diverse runs zijn we benieuwd hoe zich dit verder zal gaan ontwikkelen. Er is in ieder geval nog geen einde inzicht. De extreme gevallen zijn al bekend en staan alweer online bijvoorbeeld; de 24 uurs run vanuit de organisatie van Mudmasters. Ook zijn we zelf bezig met een vette training die vanaf volgend jaar weer van start zal gaan. Voor sommige al bekend en op de foto is het T-shirt van de eerste editie al afgebeeld. Mike Tango. We vertellen er nog niets over maar je kan alvast wel het oude artikel lezen!
Wie heeft deze sport uitgevonden en waarom in vredesnaam!
De eerste echte obstacle course race vond plaats in Engeland 1987 waar een Britse soldaat Billy Wilson een 15 Km lange stormbaan met modderpoelen, sloten en militaire oefeningen bedacht voor zijn evenement Tough Guy.
Een Amerikaanse Harvard-student Will Dean trainde op dat moment voor een triatlon en marathon, maar de trainingen hiervoor vond hij maar saai. Tough Guy was hier ideaal voor! Dean zag de internationale kansen voor dit soort evenementen en schreef een onderzoeksrapport aan Havart over Tough Guy. Eenmaal terug in de USA organiseerde hij Tough mudder een obstakel course race van ongeveer 20 km met meer dan 4500 deelnemers. Tegenwoordig is dit een van de allergrootste obstakel races ter wereld.
OCR is op dit moment de snelst groeiende sport ter wereld! OCR staat voor “Obstacle Course Racing” en is bij het grote publiek beter bekend als “obstacle running”
Waarom dan ook geen Bond?
Obstacle Course Racing is een hardloopevenement waarbij de deelnemers onderweg diverse obstakels tegenkomen. Vaak gaat de route door de natuur en komen de deelnemers onderweg modder en water tegen. Voorbeelden van obstakels zijn houten muren, het kruipen onder prikkeldraad, door sloten zwemmen, over vuur springen, over touwnetten klimmen en soms zelfs onder stroom gezet worden. Het doel is om de deelnemers de fysieke en psychologische grenzen van zijn of haar kunnen op te laten zoeken.
Je kan lid worden van OCRA Benelux, je bent dan verzekerd tijdens obstacle runs binnen en buiten Nederland. Maar ook tijdens het trainen naar een obstacle run. Leuke bijkomstigheid is dat je met de pas bij meer dan 2500 webshops korting kan krijgen!
Als sportbond vertegenwoordigen zij de individuele obstakel runner op het gebied van veiligheid, regelgeving. De bond zet zich in voor promotie en professionalisering van de sport. Ook gaan ze met gemeentes praten over nieuwe trainingslocaties wat voor iedereen beter is.
Je kan via deze link nog meer info krijgen over de bond en eventueel lid worden.
Volg ze sowieso via Facebook voor de laatste informatie!
No Comments to "Obstacle runs"